Tuesday, August 7, 2012

手巻き寿司(玉子焼き編)、日本の家庭の味 ⓷ ❖ Introducing Japanese Home Cooking (Tamago Yaki) - Part 3

卵焼き用のフライパンは便利
サンドイッチに入れる小さいオムレツを作る時もこれで焼きます
This square pan will make your tamago yaki look pretty.
You can buy one at any Japanese grocery store.

41歳になってやっと、菜箸だけで、なんとか卵焼きが巻けるようになりました
You'll need a pair of long chopsticks (like this) or ...a spatula

粉末のだし、あると便利です
This will make your life easier...instant dashi powder!

ガラスの瓶に入れておくと使い易い
I put usually put the powder in a glass jar 
(I like to put every thing in glass jars...)

お湯を注ぐだけで、はいできあがり
これなら外国のお友達も気軽に使えます
Pour in hot water and ta-da! You've got yourself fantastic dashi  stock!

ごま油で焼くと更においしい卵焼きになるのだ!
Sesame oil! Don't have it? Well, go get some, 
because it'll enhance your cooking.

外国のお友達は卵焼きが大好き❤
皆さん、卵焼きを世界に広げようではないですか!(一人で意気込んでます)
Pour in half of the egg mixture and stir gently with your long cooking chopsticks (or fork)

日本の折り紙は世界に広まっています
折り紙を折るように卵焼きを巻くと説明して更に「日本らしさ」をアピール 
When the egg is almost cooked, fold it twice...away from you.
Yes, Japanese people use their origami skills in cooking as well.

あれまあ、すっかり焦げてます(笑)
You burnt your tamago yaki like mine? No worries! 
We can hide this imperfection later. 
I like slightly burnt tamago yaki ♡

ぶくぶく出て来た泡を箸でつぶしましょう
ここでも「オーノー!面倒くさい」と言われるでしょう
Add a bit more sesame oil into the pan, and pour in the rest of the egg mixture.
Make sure you lift the tamago yaki and pour the mixture in underneath it. 
That way, it will stick together. You see those air bubbles? 
You need to poke them. Don't ask me why, just do it.

また「折り紙」です
Now, you fold them towards you twice (think origami!)

ちょっと不細工なので...
The burnt part is sort of hidden...not bad

ひっくり返しましょう
まあまあの出来映えです
Let's flip it over. Oh perfection!

昨日は、オリンピック女子サッカーの準決勝戦でした。日本対フランス、そしてカナダ対アメリカのなんとも興奮するイベント!なでしこジャパンの強さに興奮し、カナダの粘り強さに感動していたら、ブログどころではなくなってしまいました(笑)。もう、カナダ対アメリカ戦が終了した頃には、ぐったり。カナダチーム、よくがんばりました。今度は、銅メダル目指してがんばってほしい。カナダチームは、メダル獲得にふさわしいチームなのです。もちろん、なでしこジャパンは、金メダルにふさわしいチーム☆

さて、卵焼きです!手巻き寿司は、想像力を働かしおもしろい具を入れて楽しむのがベスト。でも、卵焼きは必需品です。コリンは、卵焼きが大好き。手巻き寿司の具に入れる前に、いくつもパクパクと食べてしまうので、卵焼きは沢山作ります。日本人にとって卵焼きは、毎日食べても飽きない家庭の味。もっと多くの外国のお友達に食べてもらいたいですね。レシピは、飯島奈美さんの『Iijima Nami's homemade taste』から。

I missed my post yesterday as I was watching the most exciting Olympic women's soccer games (Japan vs France & Canada vs U.S.) on TV. Wow! What incredible games ! I was exhausted by the end of the day from all the excitement. Nadeshiko Japan continues to inspire me. And, Canada was truly amazing yesterday.  I'm so proud of Canada for making it this far in the Olympics. I hope they will fight for the Bronze the way they did in the semi final against the USA, because they deserve a medal!

Ok, back to Temaki zushi (DIY sushi) now. You can have anything you want in it. However, you must have tamago yaki. Well, you don't have to, but I want you to have it because it's delicious. Please do not get intimidated by the square pan. You can use a regular pan to make it. Japanese people looooove tamago yaki and so does Colin. Tomorrow, I will show you some pictures of Temaki zushi! Stay tuned. The original recipe is from "Iijima Nami's homemade taste."

Ingredients:

Dashi stock  3 table spoons (I usually add about 1/2 teaspoon of dashi powder into a cup of hot water)
Sugar   1table spoon
Soy sauce 1 tea spoon
A pinch of salt
3 large eggs

Instructions:

1. Mix dashi stock, sugar, soy sauce, salt with eggs (do not over mix).

2. Follow the instructions above.

3. Cool before you slice it.


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