Saturday, March 3, 2012

野菜週間·第5日目 ❖ Vegetable Week Day 5

ブロッコリー
Broccoli

赤ピーマン、さやえんどう
Red Pepper and Snow Peas


たまにチャイニーズのテイクアウトが無性に食べたい時があります。ただ『野菜週間』実行中に、そんなことはできません。今日も元気に、野菜を洗って切っていかなくてはいけないんです。でもこのオイスターソース風味の野菜炒めがあれば、大丈夫。もうチャイニーズのテイクアウトは必要ありません。おいしくて、ごはんがすすんでもう大変です。レシピは、ブロッコリー一房しか使っていませんが、いろんな野菜を沢山いれるともっとおいしくなります。

I feel like having Chinese take out tonight. But there are lots of vegetables to wash and chop. Life can be tough sometimes. My craving for Chinese take out led me to make vegetables with oyster sauce. This is so much better than Chinese take out, and you feel better eating it. I did over eat like I always do when it comes to Chinese food. But you don't feel bad about it with this one. It's full of vegetables and so good for you. I put lots more veggies, and used much less oil than what the recipe called for. Serve it with rice and you are in heaven! You can find this recipe in "Cook Str."

材料:
  • ブロッコリー 大一房(小房に分け、茎は皮を厚くむいて、一口大に切る
  • サラダ油 1/4カップ(私は、油は大さじ3程度使いました)
  • にんにく 3かけ(みじん切りにする)
  • オイスターソース 1/2カップ
  • ナンプラー 大さじ1
  • バルサミコ酢又は黒酢 大さじ1/2

作り方:

  1. ブロッコリーを一分ほど熱湯で下茹し、茹で過ぎにならないように冷水にとり(水道でさっと熱をとるだけでよい)水気をしっかりとっておく。
  2. サラダ油を強火でフライパンに熱し、にんにくを香りがたち、薄いきつね色になるまで手早く15秒ほど炒める。ブロッコリー、オイスターソース、ナンプラー、酢を加え、全体に火がとおる程度に45秒ほど手早く炒めてできあがり。
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